Regioner

Algarve

Den Portugisiska vin regionen Algarve täcker samma yta som när man till vardags pratar om Algarve. Regionen är klassificerad som Vinho Regional (VR), och är lokaliserad vid Portugals sydkust. Regionens vin industri drivs av den lokala turistekonomin och väldigt få viner härifrån exporteras utomlands.

Vinho Verde

Den vackra gröna regionen Minho ligger i nordvästra Portugal. Regionens klimat är starkt präglat av berg och Atlantens strömmar. Den årliga nederbörden ligger i genomsnitt på 1500 mm koncentrerade främst under vintern och våren. Med goda skäl anser många portugiser att Minho är den vackraste delen av deras land. Provinsen frodiga floddalar, skogsbeklädda sluttningar, rankor och långa sandstränder är tilltalande för ögat.
Vinho Verde är en unik produkt från Minho, och är älskad av många när den serveras väl kyld på sommaren. Låg alkoholhalt, friskheten och dess lätta bubblande är specialegenskaper för Vinho Verde . Det är jäsningen i flaskan som ger den distinkta smaken och personligheten.

DAO

Dão är en Portugisisk vinregion som ligger i Região Demarcada do Dão. Det är en av de äldsta etablerade vinregionerna i Portugal. Dão vinerna är producerade i denna bergiga del av Portugal som har ett tempererat klimat, Rio Mondego och Dão floden i den norra delen av Portugal. Regionen Denominação de Origem Controlada (DOC) fick benämningen 1990. Dão regionen är urspunget av Touriga Nacional druvan, denna druva är den mest centrala komponenten i Portugisiska portviner.

Lissabon

Lissabon hade fram till 2009 namnet Estremadura, det  är en Portugisisk vin region som täcker samma område Estremadura regionen gjorde och den har tagit namnet från huvudstaden. Regionen är klassifiserad som Vinho Regional (VR). Medan Beiras och Alentejo är de största regionerna rent geografiskt, är Lissabon regionen Portugals största sett till volymen vin som produceras. Regionen sträcker sig från Lissabon längs Atlantkusten till Bairrada DOC.

Bairrada

Bairrada är en Portugisisk vin region som ligger i Beira provinsen. Regionen har Portugals hårdaste vin klassifikation genom Denominação de Origem Controlada (DOC). Den är lokaliserad nära Atlanten vilket gör klimatet mildrande. Regionen är känd för sina djupt färgade röda viner som ofta har peppar och svartvinbärs smaker och för sin ökande rosé vins produktion.

Douro

Vinregionen Alto Douro är ett enastående exempel på en traditionellt vinproducerande region, känd inte bara för sitt portvin utan även för sina nyare högkvalitativa bordsviner. Alla dessa viner kommer från terrasserna (se bild) som omger floden Douro och dess bifloder, där väggar av skiffer stödjer vingårdarna som är fulla av vita eller röda druvor. Insikten om den stora betydelsen av landskapet och den traditionella vin produktion i området, gjorde att UNESCO 2001 klassificerade 24 600 hektar av Alto Douros vinregion, som är indelat i 13 län, som ett världsarv.

Alentejo

Den stora Alentejo provinsens områden och landskap är mycket olika.  Den är uppdelad i tre områden, Portalegre, Évora och Beja som tillsammans utgör de naturliga gränserna för Vin regionen Alentejano .
Trots de tydliga regionala skillnaderna och mångfalden av druvsorter i plantager och den uppenbara olikheten i jordarna som kännetecknar Alentejo, med hällar av lera, skiffer, granit, grus och kalksten finns det många gemensamma drag i vinerna från de stora Alentejo slätterna.
Vinerna smakar inbjudande, fruktigt, mjukt och karismatiskt men det som framför allt imponerar är den kvalité skörd efter skörd levererar, naturens krafter i området är verkligen lämpade för framställning av vin.