Röda druvor

Castelao

Röd

Under många decennier sorten var känd som Periquita, men senaste lagstiftningen har tvingat namnändring till Castelao.
Under många år var det den mest planterade röda druvan i Portugal och den upptar i särklass mest utrymme i alla Alentejos åtta delregioner. Numera är dock Castelao är i nedgång, ofta frånvarande i nya odlingar och men den är fortfarande med i gamla vingårdar där den upprätthåller sitt fotfäste. I kontrollerade, mogna vingårdar där avkastningen är låg, kan Castelao ge
konsistens till fruktiga viner med betoning på röda vinbär, plommon, frukt. Druvan är lite sur med kraftiga tanniner och hård karaktär. Castelao viner är aggressiva, tunna och saknar färg och syra.

Touriga Nacional

Röd

Om någonsin en inhemsk druvsort måste väljas för att representera portugisiska viner, skulle Touriga Nacional vara flaggskeppet. På senare tid har druvan gjort en total succé och Touriga Nacional är åter igen i centrum för portugisiska vinodling. Druvan har tjock hud som hjälper till att få djup, tät färg. Det är en av sorten särskiljande drag – men och djupet av aromer som bäst identifierar dess värde. De kan vara blommiga eller fruktiga eller med citrus men smakerna är alltid intensiva och explosiva. Det fungerar bättre i en blandning, med en omisskännlig aromatisk prakt!

ALICANTE Bouschet

Röd

Trots att inte vara en inhemsk portugisisk druvsort, är Alicante Bouschet djupt rotad i Alentejo, införd där för över 100 år sedan. Den erbjuder koncentrerade och djupt färgade viner. Dem ger många viner struktur, fasthet , tanniner och färg, massor av färg! Alicante Bouschet buteljeras sällan som den enda druvsorten i ett vin. Det gör underverk för de som vill blanda in den för att lägga till färg, kraft och volym, så som många Alentejo viner vill göra. De dofter som väcker är av skogsbär, kakao, oliver och vegetabiliska toner.

Touriga Franca

Röd

Touriga Franca är en av de strukturella pelarna man hittar röda Douro blandningar och är även en av de fem officiellt
rekommenderade druvorna för portvin. Det är den mest odlade druvan i Douro, för närvarande står den för omkring en femtedel av det totala vinodlingsområdet. Druvan gör rikt färgade, täta men ändå eleganta viner med inslag av björnbär, blommiga noter och fasta men sammetslena tanniner. Ofta med Tinta Roriz och Touriga Nacional. Förutom kvaliteten på vinerna är druvan populär i vingårdarna för dess motståndskraft mot skadegörare, sjukdomar och det gör den tillförlitlig.

SOUSÃO

Röd

Druvan är känd för sin bitande syra och mörka, ogenomskinlig färg. Sousão den mest planterade druvan i Vinho Verde regionen. Till skillnad från de flesta röda druvor, där praktiskt taget all färg kommer från skinnet, har sousão även rött kött och därför också röd saft, som sedan mörknar ytterligare när det blåsvarta skinnet blöts upp. Detta är en särskild fördel i
produktionen av portvin, där färg behöver tas ut mycket snabbt.

Tinto Cao

Röd

I Dão regionen, är denna druva en relativt ny, men i Douro det går tillbaka till den 1800 talet , och är nu en av de fem officiellt rekommenderade druvorna. Druvans sena mognande ger mycket låg avkastning, så lågt att den ses vara ekonomiskt olönsam och kanske kommer den att försvinna på sikt även om den är med i många fina viner. Dess kvalitet är utmärkt, perfekta balans mellan tanniner, syra och socker.  Vinerna ger blommig, tät och väl strukturerad smak. Vinerna  är ofta blandade med
Touriga Nacional och Aragonez. Dess täta, tjocka skinn av Tinto Cão druvor ger inte bara rika tanniner och färg , de ger också skydd mot mögel och röta .

Trincadeira, TINTA Amarela

Röd

Trincadeira går under flera skepnader i Portugal, som till exempel Trincadeira Preta, Tinta Amarela , Espadeiro , Crato Preto, Preto Martinho, Mortágua och Rabo de Ovelha Tinto. Det är en temperamentsfull variation i druvan den har kraftig tillväxt. Följaktligen är Trincadeira en av de sorter som bäst lämpade för det torra och varma klimatet i Alentejo . Druvan ger fruktiga viner och ett av dess kännetecken är naturligt höga syrahalt, vilket är ett önskvärt inslag för de flesta. Trincadeira druvan finns ofta med i samma viner som Aragones druvan , de utgör tillsammans ett utmärkt partnerskap i Alentejo viner . Det kan vara en svår och temperamentsdruvsort, men är oumbärlig i Alentejo ändå .

Tinta Barroca

Röd

Detta är en av de vanligaste planterade vinstockarna i Douro och en av de fem officiellt rekommenderade sorter för portvin. Du möter den sällan som den enda sorten, men den ingår i de flesta röda Douro blandningar och den bidrar med en mörk färg utan alltför mycket tannin, tack vare sina mörka men tunna skinn, tillsammans med smaker av plommon, körsbärs frukt. Trots stor skörd är druvorna rika på socker och potentiell alkoholhalt. Det är en pålitlig producent, med god motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar, men den klarar dåligt stark värme och mycket regn och druvor som plötsligt blivit övermogna kan snabbt vända till russin på rankan.

Syrah

Röd

Av alla icke – portugisiska sorter som odlas i Alentejo, är Syrah druvan bäst anpassad till de hårda villkoren Alentejos klimat, den hanterar den brännande sommarvärmens oändliga timmar av solsken och extrema temperaturer. Odlas i varm, näringsfattig Alentejo jord, vinerna är robusta och fylliga med massor av frukt , lite peppar , oftast kryddiga, ibland kraftfullt och med hög alkoholhalt .Viner från tidigt mognande druvor får mjuk och inbjudande smak med god lagrings potential. Det görs många olika Syrah viner, men antalet flaskor per sort är få, vanligen används Syrah druvan i många av Alentejos mest karakteristiska viner som produceras i liten skala.

Cabernet Sauvignon

Röd

Cabernet Sauvignon är den mest internationella av alla franska druvsorter, den odlas i stor utsträckning på alla fem kontinenter. Man har hittat en speciell nisch och stil av odlandet av druvan i Alentejo, de är en av få Portugisiska inodlingsområden där den kan mogna till perfektion.  Cabernet Sauvignon är en av de sorter som kan betecknas berikande, starkt färgad och okänslig, den kan krydda blandningar, konsistens är väl sammansatt, parfymerad och ger fruktiga och kryddiga viner. Det är sällan buteljeras som en ensam druvsort i Alentejo viner, men den förekommer i små mängder för att ge struktur till många regionala Alentejo viner. Den är uppskattad för sin mångsidighet, motståndkraft, korrekthet och den ger vinerna en enorm livslängd som med ålder behåller sin elegans och smaksäkerhet.

Vita druvor

Roupeiro

Vit

Detta är en druva av ytterligheter, som är älskad av vissa och hatad av andra. Det finns lite kännedom om dess ursprung, även om den odlats i Portugal för en mycket lång tid. Roupeiro är dess mest kända namn och Alentejo är den region där Roupeiro forfarande är den mest planterade vita druvan. Det är en rekommenderad i nästan alla regioner för sin höga avkastning och sina sprudlande dofter. Det visar förföriska citrus noter av apelsin och citron med inslag av persika, melon, lagerblad och skogsblommor. Den egenskap som dess belackare ofta slår ner på är att den förlorar den ursprungliga aromatiska frodighet
mycket snabbt, blir neutral och förutsägbar efter några månader på flaska. Roupeiro vinet kan inte lagras allt för länge, vilket gör den lämpad för viner med hög omsättning och kort hållbarhet.

Fernão Pires

Vit

Fernão Pires är för närvarande den mest planterade vita druvan i Portugal. Den odlas i samma proportion i hela landets vinodlings områden och den har en hög avkastning, tidig mognad, generösa socker nivåer och riklig koncentration av aromer. Dess stora mångsidighet innebär att den kan buteljeras som ett vin med endast denna druvsort eller i en blandning med andra, den kan även produceras som ett mousserande vin. Som regel är Fernão Pires viner aromatiska och charmiga i sin parfym. På minussidan, har denna druvsort en benägenhet att oxidera och har låg syrahalt, vilket ger upphov till ganska platta, tunga viner. Fernão Pires druvor bör drickas unga. Den förknippas med lime, citron, citrongräs, limeknopp, mejram, ros, mandarin och apelsin.

Arinto

Vit

Arinto har ett så mångsidigt utbud som spridit sig genom de flesta delarna av Portugal. Den producerar friska, spända och
pulserande viner med hög naturlig syra och markerande mineralprofil och har bra lagringspotential. Med dess orubbliga surhet är Arinto utmärkt som blandningssort, kanske den bästa i Alentejo. Medan Arinto är mest känd i Bucelas, traditionen i Alentejo är att blanda med denna druva för att ge viktig syra till vinet. Den har en diskret doft, visar inslag av grönt äpple, citron och lime. I särskilda fall kan det ge en tropisk karaktär och påminner om passionsfrukt. Ek jäsning passar också Arinto.

Antão VAZ

Vit

Antão VAZ är älskad av vinodlare och vinproducenter i Alentejo, den är hjärtat och själen i deras finaste vita viner. Druvan är särskilt väl lämpad för den Alentejos soldränkta klimat och är mycket motståndskraftig mot torka och sjukdomar. Den har alltid pålitliga avkastning, då den mognar jämnt. Som regel den producerar druvan parfymerad, välstrukturerad, fasta och fylliga viner. Om den skördas tidigt Antão Vaz leverera ett levande, surt vin med exotiska aromer. Om druvorna skördas sent kommer resultatet att vara ett vin av högre alkoholhalt och mer parfymerade dofter, idealisk för åldrande i nya ekfat.